Tips om samen te oefenen in de vakantie

Nieuws

Tips om samen te oefenen in de vakantie

preview_header (7).jpeg

Oefenen door samen plezier te maken

De zomervakantie staat weer voor de deur en gaan de meeste van jullie lekker op vakantie. Wil jij in de vakantie wat aandachtspunten van de zwemlessen oefenen dan hebben wij hieronder even wat leuke tips en voorbeelden gegeven. Naast dat het leerzaam is vinden kinderen het ook vaak leuk om samen met iemand anders uit het gezin wat opdrachten te doen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Doen jullie mee?

Tip 1: Doe spelletjes met het gezicht onder water
Leer spelenderwijs dat je zonder problemen onder water kunt met je gezicht. Niet dwingen natuurlijk, maar probeer eerst eens één oor onder water te leggen. Hoor je dan nog iets? Wat? Zo ook met je neus onder water.

Geef het kind eventueel een zwembrilletje om onder water te kunnen kijken. En probeer samen (op een willekeurige plek, bijvoorbeeld in de auto) om tien tellen je adem in te houden. Probeer dat ook eens onder water.

Tip 2: Oefen het liggen op de rug.
Doe eerst eens voor hoe je ontspannen kunt drijven op de rug. Dat gaat zo: oren in het water, kijken naar het plafond, billen dichtknijpen. In het begin vindt het kind dit heel erg eng.

Houd voortdurend lichaamscontact met uw kind bij deze oefening. Laat het kind de handen op schouderhoogte brengen, dan door de knieën zakken, het hoofd achterover doen en de benen strekken (licht afzetten), en de billen omhoog duwen. Ondersteun met een hand de rug of billen van het kind. Doe het niet te lang en bouw het vertrouwen langzaam op.

Tip 3: Doe het echt samen!
Een kind gaat spelen en ontdekken als het zich veilig voelt en op zijn/haar gemak is. De nabijheid van een ouder of zwemonderwijzer kan hierbij een grote bijdrage leveren. Zorg er daarom voor dat je altijd in de buurt bent bij je kind als hij in het water is. Samen (leren)zwemmen wordt pas echt leuk als je het ook echt samen doet.

Doe dit spelenderwijs door bijvoorbeeld balspelletjes of spelletjes met een hoepel.

Tip 4: Oefen het liggen op de buik.
Op de buik liggen is gemakkelijker naarmate het kind het gezicht goed in het water houdt. Kijk naar de bodem. Laat maar eens zien wat er met je benen gebeurt als je je hoofd omhoog doet: hoe verder je hoofd achterover buigt, hoe meer je benen naar beneden gaan. Dan kun je niet meer liggen.

Begin bij de kant. Zak door de knieën, zet met één been af tegen de muur en drijf. Als dat goed gaat, oefen het dan vanuit stilstaande positie. Als het hoofd goed in het water ligt (kijk naar de bodem), dan komen de billen vanzelf goed omhoog.

Ga in ondiep water en laat het kind de handen op de bodem zetten. Draai de handen zo, dat de vingers naar de tenen wijzen. De billen komen nu omhoog. Vraag het kind dan één hand los te laten en dan beide handen. U staat voor het kind en houdt zijn handen vast. Trek het kind door het water en laat het zijn gezicht in het water doen.

Tip 5: oefenen spartelen met de benen
Als een kind het drijven onder de knie heeft is het tijd voor een volgende stap. We gaan flipperen (spartelen) met de benen. We oefenen dit omdat het leuk is voor de kinderen om te doen want er komt veel water omhoog waardoor je het makkelijk leuk kunt maken.

Het flipperen met de benen is belangrijk omdat we hierbij de beenslag van de borst-crawl gaan oefenen.

Tip 6: Maak oefeningen begrijpelijk
Als je met kinderen oefent dan is het voor kinderen makkelijker als je opdrachten begrijpelijk maakt. Doe oefening en koppel daar bijvoorbeeld een dier aan.

Denk dan bijvoorbeeld aan flipper nu als een muisje. Het kind zal dan heel klein gaan flipperen zonder dat er veel water omhoog komt.

Bedenk samen met je kind dieren die jullie zouden kunnen gebruiken bij de oefening die jullie willen oefenen.

Tip 7: Oefen samen het ademhalen.
Wat men vaak onderschat is het ademhalen tijdens het zwemmen. Echter is dit heel belangrijk. Kan een kind als hij op de rug moet drijven goed ademhalen dan kan het lichaam ontspannen en kan het blijven drijven.

Wil je het ademhalen oefen onderwater dan kan je beginnen met bellenblazen onderwater. In het begin is dat best eng en lastig voor kinderen. Doe dus vooral lekker mee en doe het even goed voor.

Oefen bijvoorbeeld ook eens tijdens het tv kijken met je adem inhouden voor 10 seconden. Herhaal dat onderwater en maak er een spel van.

Drijven gaat makkelijker als je diep inademt. Als je uitblaast ga je steeds iets verder onder water. Laat je kind maar eens drijven met een volle hap lucht en blaas deze eens langzaam uit. Wat gebeurt er?

Tip 8: Leg de aandacht op het spelen.
Maak zwemmen en in het water zijn een leuke ervaring voor kinderen. Doe de oefeningen samen leg hierbij de nadruk op het spelelement. Kinderen leren spelend het snelste want ze doen het met plezier.

Doe eens oefeningen zoals door de benen heen zwemmen. Gooi een kind eens een klein stukje omhoog zodat het in het water valt en het kind automatisch een klein stukje onderwater gaat. Zo leert het kind op een leuke manier dat onderwater zijn niet eng is.

Hoe meer je samen van het water geniet, hoe meer jouw kind plezier zal krijgen in het zwemmen. Zo zal het ook sneller vooruit gaan op weg naar het diploma. Maar bedenk dat het helemaal niet ongewoon is als het anderhalf jaar duurt. Zeker als jouw kind nog heel jong is.

Geef een kind de tijd voor het leren zwemmen. Verwacht niet dat een kind binnen een paar maanden het A-diploma heeft. Normaal gesproken zullen alle kinderen leren zwemmen. Maar belangrijk is dat dit wel op hun eigen tempo gaat.

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.